18 Aralık 2007 Salı

Perde | Aşkimizin Son Durağı






Perde | Fername



Perde | Elveda SSK - Ferhan Şensoy

Çok zeki olmayan, uysal, zaman zaman sinirlense de hızla sakinleşebilen, akıllı değilse de kurnaz, şakacı, ağzı laf yapan, saçları döküldüğü için bıyık bırakarak surattaki kıl eksikliğini tamamladığını sanan, caz müziği seven, kitap okumaktan ve okuyanlardan nefret eden, canayakın, neşeli bir salaktı Şükrü. Herkes gibi para sıkıntısı vardı, bu durum onu daha az salak olmaya zorluyordu.




Perde | Hacı Komünist - Ferhan Şensoy

Ülkemiz insanlara maddesel zenginlik sunmak için çok yoksul olsa da, onlara eşitlik duygusu, insanlık onuru sunamayacak kadar yoksul değildir.'
diyen adamın gizemli adasyna doğru alçalmaya başladı uçak.

Perde | Eşeğin Fikri - Ferhan Şensoy

İş kazası, tarafik kazası gibi çok görülmeye başlandı günümüzde aşk kazası...

Canım sıkılınca bir sigara yakıyorum. İçince öksürüyorum, öksürünce tükürüyorum, tükürünce damağım kuruyor, hemen şarap içiyorum, fakat bütün bunların bende bir alışkanlık yapmasyndan korkuyorum. Bu düşünce bende efkar yapıyor, hemen bir sigara yakıyorum, her efkarlandığımda sigara yakmanın bende bir alışkanlık olmasından korkuyorum. Ben canım sıkılınca sigara içiyorum ve yıllardır çok acayip sıkılıyor canım.

Aptalların en akıllı tarafı, onlar hiç vakit kaybetmez, başkalarının vakit kaybetmesini sağlar ve bu konuda harıl harıl çalışırlar!

Hiç kitap okumayan birinin, hayatının sonunda kitap sayfası olan ağaçtan ne farkı var, kımıldayan canlı olarak?

Siz siz olun, sinirinize mukayyet olun, sinirinizin kıymetini bilin. Sinirsizlik çok tehlikeli bir boyut.

Gençliğimde gıcık olduğum amcalardanlaşmakta mıyım?.

Perde | Şahları da Vururlar - Ferhan Şensoy



Perde | Güldeste - Ferhan Şensoy

Perde | Kazancı Yokuşu - Ferhan Şensoy

Je M'en Fiche Bilader'den Haneler'den, kabareci yeteklerini sevgi ile izlediğim Ferhan Şensoy'un taze, sıcak, halkçı bir mizahı var. Yazgıdaşçıları imişçesine yansıttığı Kazancı Yokuşu'nın insancıklarını da bu külfetsiz anlatısı içinde bizlere sevdiriyor. Bu insancıklar nasıl ezildiklerinin tortusunu günlük yaşam sevinci içinde unutuyorlarsa, yazar da sanki onlardan biriymiş gibi toplumsal ukalalıklardan, yazarca bilgiçliklere yeltenmeden anlatısının tadını çıkara çıkara onlara ayna tutuyor. Sade onları konuşturduğu diyaloglar değil, kendi gözlemleri, algılamaları, söz dağarcığı, anlatışı, benzetileri ve yorumları bile argo. Öylesine onlardan. Yazımı bile onlarınki gibi yanlış kullanıyor. Bence üslubunu sevimli yapan da bu. Ben Ferhan Şensoy'un Kazancı Yokuşu'nu okurken zaman zaman Celine'i ya da San Antonio'yu okurken aldığım tada benzer haz duydum. Zaman zaman da Adnan Veli'nin Mapushane Çeşmesi'ndeki unutulmaz başarısını ansıdım.

Haldun Taner

Perde | Ayna Merdiven - Ferhan Şensoy

Ayna Merdiven Sayın Ferhan Şensoy, Hikayelerinizi, özellikle Dalgındır Hüsam Kusura Kalmayın adlısını çok beğendim. Yer yer Sait Faik ve Orhan Duru'yu yansıtan anlatımızla yepyeni bir çeşni getirmişsiniz. Sait Faik'in duygusallığı, Orhan Duru'nun humour'uyla belki hikayeciliğimize bir yenilik aşısı yaparsınız. Dört beş sayı sonra Yeni Ufuklar'da çıkmasını isterseniz adı geçen hikayenizi sıraya koyayım. Başka hikayelerinizi de okumak isterim. Saygılarımla.

Vedat GÜNYOL / 6 Ağustos 1968

Perde | Düşbükü - Ferhan Şensoy

'' Dostların kitapları, yaz ayları,gelir beni Ören'de yakalar. Adresimi açık ve seçik yazmasalar da Burhaniye postacıları beni tanır,mektuplarımı,kitaplarımı aksatmadan getirirler. Bu kez o sevgili tiyatro oyuncu ve yazar Ferhan Şensoy'un Düşbükü adlı kitabı geldi. İç kapağa şunları karalamış: -Nezleli Karga keyfindeyim.Yalı kavak'ın Geriş dağında.Bir şaşırtmaca da benden Ören'li postacıya. Kitapta 17 öykü var.17 ironi oturtması.Dördü 1968-1970 yıllarında yazılmış ve de Yeni Ufuklar ile Soyut dergilerinde yayınlanmış. Şensoy bu bölüme ''Kitabın parasız eki''adını vermiş.Arka kapakta 1968 son baharında yazdığı ''Kusura Kalmayın Dalgındır Hüsam''öyküsü için (o sıralar Galtasaray lisesinin onuncu sınıfındadır) Yeni Ufuklar dergisinden aldığı 20 liralık alındının bir fotokopisi de var. Şensoy,yıllar önce yazdığı yazıları yayınlamakla kendisine yazarlık kapısını aralayan Vedat Günyol ile Halil İbrahim Bahar'a teşekkürlerini de sunuyor.Aralıkta Türkçe öğretmeni bizim Tahir Alango'yu da unutmamış. Sanat sevgidir.Sevginin özel mektubudur.Bir başka deyişle altmış kıyye ağırlığında iki mumdur. Biri yaşantıya bağlılık ise öbürü alçak gönüllülüktür,yaya cenkçiliğidir.''

Salah BİRSEL, 12 Ağustos 1991 (Yalnızlığın Fırınlanmış Kokusu)

Perde | Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı - Ferhan Şensoy

Perde | Güle Güle Godot - Ferhan Şensoy

Perde | İngilizce Bilmeden Hepinizi I Love You - Ferhan Şensoy


Groteski Abdullah, Kapalıçarşı'daki incir çekirdeği dükkanında, bir dürülü halı yığınının üstüne nargile gibi kurulmuş, yarı bağdaş hatta yoga, bir başka halı birikiminin üstündeki telefona uzanıyor, kararlıca çeviriyor Ses-1885 tiyatrosunun telefonunu. Umutsuz, kapatıyor:
- İtiz oküpeytıd.
Düşünceli bir baş sallamayla yanıtlıyor olayı, en kral halılarının üstüne oturtulmuş ve eline zorla bilmem kaçıncı çay sıkıştırılmış Amerikalı kadın.
- Du yu vant enağdır tii?
- No tenkyu!

Perde | Denememeler - Ferhan Şensoy

Denememeler, derken düşündüğümüz, dene büyüklüğündeki memeler değil elbette. Denememeler’in özelliği, bundan sonra ölecek olanların hayatını kurtarmak gibi bir görev üstlenmemiş olması. Ayrıca, daha önce cinayet işlemiş birinin bu kitabı okuması, onun yeni bir cinayet işlemesine engel olmaz. Cinayet dediğiniz, ille kanlı, bıçaklı olmaz, aşk da bir cinayettir.

Ferhan Şensoy

Perde | Oteller Kitabı - Ferhan Şensoy

Oteller Kitabı, bir kente ulaştığınızda, hangi otelde kalmamak gerektiği konusunda size bilgi vermekle birlikte, yalnız o telleri anlatmaz, başka tellerden çalar.

Ferhan Şensoy

Perde | Falınızda Rönesans Var - Ferhan Şensoy

Georges Perec'in 'Yaşam Kullanma Kılavuzu' isimli kitabını her okuyan anlamayabilir ya da Perec okumak her yiğidin harcı değildir diye düşünen Enis Batur, bu kitap için 'Perec Kullanma Kılavuzu' yazmış. Onunki de pek anlaşılabilir bir şey değil! Kim için yazıyorlar bu adamlar bu kitapları, diye düşünüyor insan. Ya da işim gücüm olmasa; 'Georges Perec'in Yaşam Kullanma Kılavuzu için Enis Batur'un yazdığı Perec Kullanma Kılavuzu'nun tam anlaşılması için El Kitabı' isimli bir kitap yazılabilir. Bu birinci seçenek. İkinci seçenek daha yalın, bununla uğraşacağına başka bir kitap yazabilirsin. İşte bu kitap, böyle bir endişeyle, 1994 haziranynın ilk günü yazılmaya başlandı.
Ferhan Şensoy

Perde | Kalemimin Sapını Gülle Donattım - Ferhan Şensoy

Perde | Ferhantoltoji - Ferhan Şensoy

Perde | Rum Memet - Ferhan Şensoy

'Aşk bir spordur, özellikle iki taraftan biri istemediği zaman. Her iki taraf istemediğinde ortada sportif bir olay olmuyor zaten. Sadece arkadaş kalınıyor. Taraflardan birinin istemesi, diğerinin istememesi olaya sportif heyacanı, maç duygusunu, tribün tahrikliğini katıyor.'

'Gökyüzü gergin. Su yüzeyi durgun. Tabak gibi bir ay gökyüzünde. Çatal, bıçak yok içinde. Yalnızca astronot ayak izleri gözleniyordu çevremizde dolanmayı iş edinmiş bu gezegenin yüzeyinde.'

'Dikiz aynasyna baktı, arabanın dikiz aynasının olmadığını farketti. O da, yolu molu, onu bunu dikizlemeyi saçma buldu. Yoldaki diğer araçlar onu görüyor ve ona göre davranıyordu zaten, onun ayrıca yolu dana gibi uzun uzun incelemesine, sağı solu kerterezlemesine gerek yoktu.'

'Karıdan ayrılmam iyi oldu, bu kesin. Çünkü kavun kabuğuyla anlaştığın gibi anlaşamyıorsun

karıyla. Bir de şu var, karı kısmı kavun kabuğu kadar suskun olmuyor.'


16 Aralık 2007 Pazar

Bilet Fiyatları

Birinci Blok (ilk 6 sıra) : 30 YTL

İkinci Blok : 25 YTL

Alt Localar : 25 YTL

Üst Localar : 15 YTL

Balkon : 15 YTL